Twijfel...is het begin van wijsheid

Aristotles : 384 - 322 voor ChristusLeren Reflecteren

Samen met Lida Nijgh heb ik een boek geschreven; Leren reflecteren. Reflecteren is iets wat we bijna iedere dag doen. We staan stil bij de dingen die we hebben gedaan en hebben meegemaakt. Of we denken na over iets wat we dachten of voelden in een bepaalde situatie. Reflectie is geen geforceerd zoeken naar iets, maar met een nieuwsgierige open blik op zoek gaan naar een deel van jezelf dat je nog niet kent. Met als doel inzicht krijgen in je handelen, gedrag en drijfveren. Om jezelf en je professioneel handelen hierdoor verder te ontwikkelen. 

 

De auteurs

Lida en ik kennen elkaar al jaren. Samen hebben wij binnen een zorg- en welzijnsinstelling en binnen de Hogeschool gewerkt. Door de jaren heen, hebben wij de betekenis van reflecteren steeds beter leren kennen. Wij hebben gezien welke invloed zelfreflectie kan uitoefenen op je eigen persoonlijke groei en je onderlinge communicatie met de ander. Hoewel reflectie iets is wat we bijna dagelijks doen, wordt de kracht van reflectie nog vaak onderschat. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken met het verhaal over de kracht van reflectie, schreven wij dit boek.

 

Voor wie is dit boek interessant

Aanvankelijk kwam dit boek uit als studieboek voor HBO studenten en voor professionals binnen de zorg en welzijn. Later bleek dat, naast de mensen die een mensgerichte studie volgen of een mensgericht beroep hebben, het boek ook zijn weg begon te vinden naar de overige sectoren, waaronder het bedrijfsleven. Het is zeer toegankelijk geschreven met veel praktijkverhalen uit de profit- en non-profitsector. 

 

Over de inhoud

Leren reflecteren gaat eerst in op wat reflectie precies inhoudt. Het boek verheldert daarbij wat de meerwaarde en het belang ervan zijn. Vervolgens benoemt het de link tussen reflectie en het werkveld. Waar lopen mensen in hun beroepsuitoefening vaak tegenaan? En welke rol kan reflectie daarbij spelen? Tot slot staat in het boek wat nodig is om reflectie te ontwikkelen en toe te passen. Uniek aan dit boek is de veelomvattende methode die duidelijk maakt wat reflecteren precies inhoudt, waarom het zinvol is en hoe het in het werkveld kan worden ingezet.

 

Leren reflecteren gaat over het wat, hoe en waarom van reflectie. Aan de hand van vele voorbeelden wordt de meerwaarde en het belang van reflectie blootgelegd. 

 

Workshop ‘Leren reflecteren’

Naar aanleiding van het schrijven van dit boek, ben ik meerdere malen benaderd voor het geven van workshops over het leren van reflecteren. Ik geef daarom ook workshops ‘Leren reflecteren’ aan bedrijven, teams en instanties. Het is lastig om voor deze workshop een vast tarief te hanteren, omdat het afhankelijk is van de vraag en de duur van dit traject. Daarom is het tarief voor de workshop ‘Leren reflecteren’ op aanvraag

Productinformatie

Auteurs Lida Nijgh & Nicolien van Tol
Uitgever Boom
ISBN nummer 9789089539953
Uitvoering Paperback
Verschijningsdatum 4 juni 2017
Aantal pagina's  120
Formaat   211 x 136 x 8 mm

Verkooppunten

Bij iedere boekhandel is het boek te bestellen. 

online verkoop


Kan ik je helpen, heb je vragen of opmerkingen, laat het me weten.

Bel of mail me of vul het contactformulier in.